Aluminium kozijn

Sinds halverwege de vorige eeuw zijn aluminium kozijnen op de markt gekomen. Ze bieden een langere levensduur en minder onderhoud in vergelijking met houten kozijnen. Over het algemeen kan worden gezegd dat aluminium kozijnen iets duurder in aanschaf zijn in vergelijking met kunststof en houten kozijnen.

In tegenstelling tot houten kozijnen, isoleren aluminium kozijnen niet zo goed. Dit komt omdat aluminium geen isolerend materiaal is. Schaft u de aluminium kozijnen aan voor in uw woon- of slaapkamer, is het verstandig om wat meer geld te investeren in extra isolerend materiaal voor de kozijnen. Kozijnen met een lage U-waarde bevatten extra isolerend materiaal en zijn daar het meeste geschikt voor. Voor de ruimtes waarin isolatie niet zo veel van belang is, bijvoorbeeld in uw schuur of op uw zolderkamer, kunt u ook de wat goedkopere aluminium kozijnen installeren met een hoge U-waarde.

Voordelen aluminium kozijnen

Voordelen van aluminium kozijnen is dat ze niet zullen rotten, in tegenstelling tot houten kozijnen. Aluminium kozijnen hebben dus niet veel onderhoud nodig. Wel moet u erop letten het aluminium niet gaat oxideren, dit wordt ook wel aluminiumoxidatie genoemd. Dit is niet schadelijk, maar het kan ervoor zorgen dat het aluminium er wat lelijk uit gaat zien. Een ander punt waar u op moet letten is de corrosie. Corrosie van aluminium kozijnen ontstaat wanneer het aluminium in aanraking komt met metalen zoals staal of koper. Om corrosie te voorkomen dient er een beschermende laag over het aluminium aangebracht te worden.

In combinatie met hout?

U kunt er altijd voor kiezen om aluminium kozijnen in combinatie met hout te gebruiken. Zo kunt u aluminium aan de buitenkant van het kozijn aanbrengen om u te beschermen tegen weersomstandigheden, en daarnaast hout aan de binnenkant om u goed te isoleren. Dit heeft als bijkomende voordeel dat u een mooie uitstraling aan de binnenkant heeft. Dit heeft als grote voordeel dat het onderhoudsarm is.

Aluminium kozijnen plaatsen

Wanneer u de keuze heeft gemaakt voor een aluminium kozijn, is het vervolgens van belang het kozijn te gaan plaatsen. Sommige mensen beweren dat u de kozijnen best zelf kunt plaatsen, zo zijn er op internet verschillende tips te vinden hoe u dit het beste kunt doen. Maar doet u er goed aan om de kozijnen volledig op eigen initiatief te plaatsen? Wij denken van niet en raden het aan om een vakman in te schakelen.

Stapsgewijs

Deze specialist zal eerst de plaats komen inspecteren waar uw kozijn geïnstalleerd dient te worden, dit om u er van te verzekeren dat de afmetingen juist zijn en het juiste type aluminium wordt gemonteerd. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het hebben van exact de juiste afmeting is van cruciaal belang, omdat een kleine afwijking grote gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld op de isolatie van de kozijnen. Een kleine speling is noodzakelijk, omdat de materialen altijd een beetje zullen intrekken na het installeren. Een goede vakman houdt hier daarom altijd rekening mee. Zodra de inspectie is voltooid, is het zaak om het nieuwe aluminium kozijn te monteren. Dit is een lastige stap, omdat hier ook het glas in het kozijn geplaatst moet worden.

Hierna zullen de kozijnen dicht gekit worden, dit gebeurt vaak door middel van kit of pur schuim, om te voorkomen dat er koude lucht naar binnen kan. Het is van belang om de kozijnen goed te isoleren om er voor te zorgen dat alles goed op elkaar aansluit. Dit is zeer belangrijk, want als de kozijnen niet goed afgesloten zijn kan dit als zeer oncomfortabel worden ervaren. Dit heeft niet alleen effect op uw comfort, maar ook op de hoge kosten die dit met zich meebrengt, omdat u meer warmte zult stoken wanneer de kozijnen niet goed zijn geïsoleerd. Als laatste stap bij het plaatsten van de aluminium kozijnen is dat deze grondig worden schoongemaakt. Dit is van belang zodat er zich geen vuil of stof ophoopt, dat op de lange termijn schade kan toebrengen aan het aluminium. Probeer daarom uw aluminium kozijnen minimaal één keer per jaar grondig schoon te maken, en u zult er vervolgens jaren lang plezier van beleven. Want niet alleen zullen ze er weer als nieuw uit zien, ook zullen ze langer mee gaan.